För 25 år sedan förändrade en bok mitt liv
När jag läste "Rensa i röran med Feng Shui" av Karen Kingston öppnade sig en helt ny värld för mig. Få böcker har påverkat mig så mycket – den är upphovet till mitt livslånga intresse för inredning och energier.
I dag är jag halvvägs igenom en ettårig certifieringsutbildning inom inredning via School of Graceful Living, som leds av Agneta Nyholm, pionjären som introducerade Feng Shui i Sverige. Genom utbildningen har jag fått fördjupa mig i hållbar inredning, positiva energiflöden och forskningsbaserade designprinciper som biomimik, biophilic design och neurodesign.
Vad är biomimik, biophilic design och neurodesign?
Biomimik handlar om att lära från naturen. Göteborgs universitet beskriver det som ett tvärvetenskapligt område där vi studerar naturens former, processer och system för att inspirera till hållbara lösningar inom arkitektur, design och teknik. Den kan även ses som en brygga mellan den naturliga världen som är designad genom naturens evolution och den konstruerade världen som vi människor har designat för att tillfredsställa våra behov och önskningar. Ur ett hållbarhetsperspektiv är distansen mellan de två världarna allt mer problematisk.
Biophilic design bygger på idén om att människor har ett medfött behov av att återknyta till naturen. Den framstående forskaren Stephen R. Kellert vidareutvecklade denna idé och tillämpade den inom arkitektur och miljödesign. Genom att integrera naturliga element i byggda miljöer – som ljus, växter och organiska former – kan vi skapa utrymmen som förbättrar vårt välbefinnande och stärker vår koppling till naturen.
Neurodesign, å andra sidan, kopplar samman design med hjärnforskning. Genom att förstå hur hjärnan bearbetar intryck kan vi skapa miljöer som minskar stress och ökar fokus och kreativitet. Det handlar om allt från att välja rätt färger och ljussättning till att designa utrymmen som känns intuitiva och harmoniska.
”Livskvaliteten i städer kan förbättras avsevärt med hjälp av så kallad neuroarkitektur och neurodesign. Exempelvis genom att utforma kontor, skolor, vårdinrättningar och stadscentrum utifrån människors biologiska beteenden, behov och känslor. – Det kan handla om att vi kanske mår bättre av vissa material, färgskalor, ljus, eller mönster. Eller att balansera alla intryck genom att implementera särskilda element som är effektiva för återhämtning.” Carina Carlman, forsknings- och affärsutvecklingschef på RISE
Feng Shui - en 3 000 år gammal visdom
Forskning är fantastisk, men att använda intuition och beprövad erfarenhet för att designa med fokus på välmående har funnits i tusentals år. Feng Shui, en flera tusen år gammal kinesisk lära, visar hur vi kan skapa harmoni och balans – en kunskap som än i dag används i våra hem, på arbetsplatser och i stadsplanering.
Feng shui betyder ”vind och vatten” och uttalas ”fung shwey”.
Genom att använda Feng Shui-principer kan vi förbättra energiflödet i en miljö och skapa utrymmen som både känns och fungerar bättre. Det handlar bland annat om att balansera de fem elementen – trä, eld, jord, metall och vatten – och använda yin och yang för att skapa harmoni.
"På företag syftar en konsultation till att forma miljöer som gynnar affärer och skapar trivsel på arbetet. Det blir alltmer vanligt i västvärlden att anlita en Feng Shui–konsult. Australien, USA och Storbritannien ligger långt fram med Body Shop, British Airways, Hilton hotels och Coca Cola som några exempel på riktigt stora företag." Svenska Feng Shui-förbundet
Några av de största fördelarna med Feng Shui är:
Ökat välmående: Minska stagnation i energiflödet för att skapa såväl lugn som fokus.
Bättre relationer: En harmonisk miljö kan stärka samspelet mellan familjemedlemmar eller kollegor.
Produktivitet och framgång: Energigivande arbetsplatser främjar kreativitet och förbättrar resultat.
För mig har Feng Shui exempelvis haft en stor personlig inverkan genom en markant förbättring av min sömn.
Svenskt Tenns 100-årsjubileum - en inspirationsbomb
Häromdagen besökte jag Liljevalchs utställning om Svenskt Tenn, och WOW, vilken inspirationsbomb! Det var fantastiskt att se hur design kan vara tidlös och samtidigt så aktuell. Estrid Ericson, som grundade Svenskt Tenn, var inte bara en av Sveriges mest framstående kvinnliga entreprenörer och en pionjär inom inredning och konstnärlig design, utan banade även väg för kvinnor i en tid då affärsvärlden var starkt mansdominerad. Hon grundade Svenskt Tenn på 1920-talet och skapade ett varumärke som fortfarande i dag står för långsiktighet, kvalitet och engagemang.
"Våra hem är aldrig fullt färdiga; under hela vår levnad bygger vi vidare på dem." Estrid Ericson
Utställningen fick mig att åter igen reflektera över hur detaljer – material, färg och form – påverkar vår energi och kreativitet. Det är precis det jag vill åstadkomma med mina konsultationer: skapa miljöer som inte bara ser vackra ut, utan som känns fantastiska att leva och arbeta i.
"Skapa klassiker med hjärna, hjärta och intuition De här formgivarna skapade inte enbart för ekonomisk vinning, de la sina själar i designprocessen och skapade produkter med en tidlös kvalitet. De skapade med hjärtat och intuitionen som vägledning, vilket ger produkterna en själ än i dag. De är otroligt kärleksfullt framtagna. Deras engagemang märks i varje detalj såsom armaturernas tekniska och matematiska konstruktion. Jag är övertygad om att dessa skapare använde alla tre hjärnor och intuitioner i processen, vilket resulterade i konstnärliga och tekniskt kloka verk." Framtidens företag, s. 91
Energibalanserad design i praktiken
Jag ser fram emot att fortsätta integrera det jag lär mig i både mitt eget hem och under mina konsultationer. Min vision är att använda hållbara och energigivande designprinciper för att skapa miljöer som stärker välmående och produktivitet – oavsett om det handlar om ett privat hem eller en arbetsplats.
Länkar
Göteborgs universitet: https://www.gu.se/forskning/biomimik-en-brygga-mellan-biologi-och-teknikundervisningen-for-en-hallbar-framtid
Graceful Living: https://gracefulliving.se/inredning/
Liljevalchs: https://liljevalchs.se/
Framtidens företag: All Products | Ulrica Lagesson
Intressanta artiklar: Så kan neurodesign skapa vackra hem
Coginitive Neuroscience Society: Buildings, Beauty, and the Brain: Q&A with Anjan Chatterjee