top of page
Ulrica Lagesson

Positivt att 50 % oroar sig för att bli utbrända

Det är naturligtvis inte alls bra att det, enligt en svensk undersökning med 1 174 tjänstemän (20-65 år), är hela 50 % som oroar sig för att bli utbrända. Men det hoppfulla är att nu när siffrorna är konstaterade finns det möjlighet till förändring.




Det ena behöver inte utesluta det andra, men en balans över tid är nödvändig att sträva efter.

Genom att omforma dagens företagsklimat, som alltför ofta har fokus främst på prestation och vinstmarginaler, till en kultur av att hitta en bättre balans där återhämtning och välmående prioriteras gör stor skillnad. Jag brukar symbolisera detta med energier som flödar mellan yin och yang. Det ena behöver inte utesluta det andra, men en balans över tid är nödvändig att sträva efter.


Arbetsplatser som fokuserar på medarbetarens välmående får automatiskt en högre status. Det är en trend som Ungdomsbarometern även har uppmärksammat inför 2024, där balans är ett av de främsta prioriterade områdena.


Här är några huvudpunkter från deras sammanställning:


Holistiskt välbefinnande: Det är ett synsätt med syftet att främja välmående inifrån och ut. Medveten meditation och affirmationer är verktyg för att minska negativa tankar och stress. Trender på TikTok inspirerar till att träna för att må bra i stället för att enbart prestera. Begrepp som ”Hotgirlwalk” uppmuntrar till att ta en promenad medan du fokuserar på positiva tankar, medan ”cozy cardio” handlar om att på ett mysigt eller avslappnat sätt konditionsträna.


Slow life och kreativa aktiviteter: Det är viktigt att prioritera mer tid för aktiviteter som är kreativa, metodiska och skärmfria för att minska stress.


Minskad skärmtid: Att minska tiden framför skärm är avgörande för att öka balansen i livet eftersom det frigör tid för kreativa och sociala aktiviteter. Det är även viktigt då det är svårt att sluta scrolla vilket i sin tur påverkar den mentala hälsan negativt.


Denna undersökning visar att förebilderna inte längre är de som har en image av att prestera högst eller anses vara mest framgångsrika. I stället är det fokus på ett balanserat liv där välmående är i centrum och där prestigen inte ligger i att spendera längst tid på kontoret.


När tjänstemännen, i undersökningen nämnd i början av artikeln, fick frågan gällande vad som kommer att vara viktigast för dem i arbetslivet om fem år svarade ca 50 % att de vill ha balans mellan arbete och privatliv. Randstands undersökning, "Workmonitor 2024 rethinking ambition" med 35 000 tillfrågade, visar att globalt är det hela 93 % (90 % i Sverige) som prioriterar denna balans högre än något annan alternativ.


Eftersom 50 % har uttryckt en oro för utbrändhet är det hög tid att agera NU för att åstadkomma en positiv förändring. Och för att du och ditt företag ska vara attraktivt i framtiden.


___

Atrium Ljungberg, 2023. Balansera!

Ungdomsbarometern, 2023. Trender 2024.

Randstand, 2024. Workmonitor 2024 rethinking ambition

bottom of page